Denken, Doen en Laten

Aanbesteding haltetaxiRRReis

inno-V is gevraagd om het beoordelings- en gunningsproces voor de aanbesteding van de haltetaxiRRReis te ontwerpen en begeleiden.

Aanleiding:

De provincie Gelderland vervangt het bestaande OV-vangnet door het nieuwe model haltetaxiRRReis. De provincie schrijft:

“Deze deeltaxi verbindt iedereen in Gelderland met het openbaarvervoernetwerk op plekken en momenten dat het lijngebonden openbaar vervoer niet of beperkt rijdt. De deeltaxi doet treinstations en bus knooppunten aan. Reizigers gaan van halte naar halte in gebieden waar geen openbaar vervoer rijdt.”

De provincie wil dat de haltetaxiRRReis naadloos aansluit op de OV-reis – zowel in de fysieke overstap als in het het proces van plannen, boeken en betalen. De aanbesteding van het haltetaxiRRReiscontract en het contract zelf sturen en stimuleren het kwaliteitsniveau. Een vervoerproduct met dit kwaliteitsniveau is nieuw voor de provincie en de taximarkt, en vergt innovatie en doorontwikkeling. Van de exploitant van haltetaxiRRReis wordt ook verwacht dat hij in staat is om gedurende het contract de kwaliteit door te ontwikkelen.

inno-V heeft dit werk samen met het team van de provincie Gelderland – inclusief ondersteuning door Forseti en Mobycon – gedaan.

Aanpak

  • We hebben het concept Programma van Eisen, inclusief de financiële bepalingen aan een review onderworpen Aansluitend daarop hebben we het gunningsmodel en de beoordelingsleidraad ontworpen. Dit hebben we zodanig gedaan dat alle prikkels in de aanbesteding en het contract niet alleen in lijn met elkaar zijn, maar ook effectief kunnen zijn op de doelen die de provincie heeft met haltetaxiRRReis. Belangrijk in het gunningsmodel en de beoordelingsleidraad is dat inschrijvers geprikkeld worden om de maximale kwaliteit te bieden die past bij de doelen van de provincie, vanzelfsprekend in verhouding tot de prijs (EMVI). De mate waarin inschrijvers de beoordelingscommissie overtuigen dat zij de beloftes in de praktijk kunnen waarmaken, weegt mee in de beoordeling.
  • Het beoordelingsproces van de inschrijvingen is door inno-V begeleid, de beoordelingssessies voor de beoordeling van de kwalitatieve gunningcriteria hebben wij voorgezeten en wij hebben de inhoud van deze beoordeling voor het proces-verbaal opgesteld.

Resultaten

Op de aanbesteding van de haltetaxiRRReis hebben 6 partijen ingeschreven en mobiliteitsbedrijf Qarin gaat de haltetaxiRRReis exploiteren. Dat wil zeggen: het organiseren van de uitvoering van het vervoer, de ritaanname, planning en monitoring. Bovendien zal Qarin samen met de provincie Gelderland de formule haltetaxiRRReis doorontwikkelen, gericht op het gewenste kwaliteitsniveau.

Terug naar overzicht