Terugkoppeling iLab Participate!
Dinsdag 25 september, Amsterdam
 

 
Beste relatie,

De najaarsiLab stond in het teken van zelf doen en zelf ervaren, oftewel participate! Jeske Reijs van het OV-bureau Randstad en de Provincie Noord-Holland deelde haar ervaringen met ons en nam ons mee in de ontwikkeling van R-net, nu en in de toekomst. Ze legde ons een dilemma voor: wanneer en hoe betrek je welke mensen bij de ontwikkeling van R-net? 

In vier werkgroepen gingen we aan de slag om het dilemma met een specifieke participatiemethode te lijf te gaan. Want wat is de beste aanpak? En is er wel één beste methode, of zijn ze allemaal, zei het ieder op eigen wijze, goed?

Oordeel zelf en lees hieronder het verslag met de resultaten van de verschillende methodieken!
Participatie: alleen maar lastig of juist een kans?
.
 
Serious gaming
> onder leiding van Wijnand Veeneman (TU Delft / inno-V)

Door middel van gaming worden deelnemers op speelse wijze geholpen met het maken van keuzes en verkrijgt men inzicht in wat er écht toe doet.
 
De inzet van Serious Gaming kan voor R-net het volgende opleveren:
> R-net kan door de inzet van Serious Gaming de klantwensen inzichtelijk maken waardoor R-net zich nog meer kan inzetten op de snelheid, betrouwbaarheid, comfort en goede voorzieningen voor de reiziger.
> Deelnemers van de game worden zich ervan bewust dat het aanbieden van extra comfort veel kosten met zich meebrengt en dit zich niet altijd laat vertalen in winst of
optimalisatie van het product. Het leert de reiziger beseffen dat het maken van keuzes bij het opzetten van een buslijn, centraal staat bij de totstandkoming van een buslijn.  
 
Serious Gaming kan individueel of in een groep plaatsvinden. Deelnemers hebben niet alleen de mogelijkheid te leren van mensen die zich vakinhoudelijk bezighouden met het vraagstuk maar kunnen ook leren van deelnemers die vanuit hun eigen persoonlijke ervaringen redeneren.
 
Focusgroepen
> onder leiding van Stephanie Duque (Branddoctors)

In focusgroepen worden open interactieve gesprekken gevoerd met lokale vertegenwoordigers van je doelgroep: de eindgebruikers. Door een aantal gesprekken te voeren op een bepaald vraagstuk krijg je als ondernemer of overheid een scherp beeld van de meest relevante en beste strategische keuzes voor de doelgroep. 
 
Een aantal inzichten voor R-net:
> Voor bestaande gebruikers: "OV is goed".
> Voor incidentele gebruikers: "reizen met OV is spannend": in de perceptie is het weinig betrouwbaar en dus stressvol.
> Zekerheid bieden en bevestigen is de sleutel om gedragsverandering te bewerkstelligen en belangrijker dan de snelheid van R-net. 
>  Informatievoorziening tijdens de reis is noodzakelijk om continu een gevoel van zekerheid te krijgen of het gevoel van zekerheid niet te verliezen.
> Samenwerking uitstralen en bewijzen geeft ook vertrouwen (nu is het meer van het kastje naar de muur).

Gebruik lokale kennis om strategische keuzes te maken en te communiceren. Door gesprekken te voeren over een bepaald vraagstuk krijg je als ondernemer of overheid een scherp beeld van de meest relevante en beste strategische keuzes voor de doelgroep. 
 
Klankbordgroepen
> onder leiding van Eric Vink (Awareness) 

Je zoekt in een klankbordgroep voeding en argumenten, zodat je een beter onderbouwd en gedragen besluit kunt nemen.
Functies van een klankbordgroep:
> Komt kwaliteit van het product ten goede.
> Draagvlak (mits het proces goed wordt doorlopen).

Het advies voor R-net: inventariseer de belangen achter de standpunten die betrokkenen inbrengen.

Een klankbordgroep is niet per definitie democratisch. Een klankbordgroep vervangt dus niet het democratische besluitvormingsproces met de wettelijk vastgelegde mogelijkheden tot inspreken, bezwaar en beroep. Dat hoort thuis in de Gemeenteraad, in Provinciale Staten of in de Tweede Kamer.
 
Crowdsourcing via communities
> onder leiding van 
Wessel de Valk (The Crowds)

Crowdsourcing kan een goede tool zijn om reizigers mee te laten praten: communiceren met de reizigers in plaats van naar de reizigers. Eén van de belangrijkste aandachtspunten bij crowdsourcing is zorgen dat de discussie levendig blijft. Dat kan alleen als er een concrete vraag is, het crowdsourcen een kop en een staart heeft en er een goede moderator is.

Crowdsourcen kan wel gebruikt worden voor deelprojecten, bijvoorbeeld bij het vormgeven van R-net voor een bepaald  gebied. Je zou een soort ‘kerstboom’ kunnen opzetten, met lokale communities per stad/regio voor de implementatie van R-net, met daarboven grotere communities die praten over het ontwerp en de langetermijnsontwikkeling. 

Het heeft alleen zin mensen te betrekken als ze ook daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen: er moet een incentive zijn om mee te doen.
Conclusie!

Na een enerverende middag waarin hard werd gewerkt, werd duidelijk dat de methodiek die het beste toegepast kan worden afhangt van het doel: bedenk éérst wat je doel is en beslis daarna pas over de participatiemethode. Ook belangrijk: het moet niet verworden tot een excuusgebaar ("we hebben het de burger gevraagd, dus is het nu goed").

We hebben tijdens de iLab meer gevoel gekregen over op welke momenten en op welke manieren je het beste kunt participeren samengevat in een 'participatieladder'. Je kunt namelijk ook de plank misslaan. Niets is zo’n teleurstelling als je als reiziger betrokken wordt terwijl eigenlijk alles al vastligt. Transparantie, intrinsieke motivatie en goede timing vanuit de partij die mensen wil laten participeren in een proces zijn essentiëel!


Tijdens de plenaire terugkoppeling schreef Jeske driftig mee en constateerde na afloop dat de meerwaarde die het betrekken van echte reizigers kan bieden nog niet voldoende benut is en dat er nog volop kansen zijn voor onderdelen in de ontwikkeling van R-net om nog meer te participeren. Op deze inzichten hebben we gezamelijk geproost tijdens de gezellige afsluitende netwerkborrel.
 
Onze eindconclusie: een aangename en vooral nuttige middag die naar meer smaakt. Kom daarom woensdag 10 april 2013 naar onze volgende iLab!

Graag tot ziens op 10 april 2013!

David, Didier, Eduard, Evelien, Henk, Hester, Margreet, Onno, Sander, Sebastiaan, Steven, Wilko 
inno-V is een adviesbureau voor slimme mobiliteit. Gespecialiseerd in openbaar vervoer, multimodaal reizen, mobiliteitsmanagement en marktwerking. We maken ons sterk voor betere bereikbaarheid en klantgericht OV door mensen te bewegen en te verbinden. Met een scherp oog voor inhoud en proces, met en voor onze klanten. Ons motto is: denken, doen en laten. 
©2012 inno-V | www.inno-V.nl | twitter | contact | 020 423 13 23 |