Denken, Doen en Laten

Arriva wint concessie regionaal spoorvervoer Groningen/Fryslân

De aanbesteding van het regionaal spoorvervoer in de provincies Groningen in Fryslân is gewonnen door aan Arriva. Dit maakten de provincies op 11 juli bekend, ook namens de Duitse vervoerautoriteit LNVG. De nieuwe concessies lopen van december 2020 tot december 2035, en omvatten ook het vervoer naar het Duitse Leer. inno-V heeft beide provincies ondersteund in alle fasen van deze aanbesteding.

Het door de provincies vastgestelde Programma van Eisen voor de concessies bevat een aantal forse verbeteringen ten opzichte van de huidige situatie. Zo gaat tussen Leeuwarden en Groningen twee keer per uur een sneltrein rijden. Bovendien gaan na de verbouwing van station Groningen alle treinen uit Leeuwarden doorrijden naar Groningen Europapark. Van en naar Sneek gaat in de spitsuren vier keer per uur een trein rijden. Ook werden er hoge eisen gesteld aan onder meer het comfort voor de reiziger en de duurzaamheid van de treinen.

Arriva overstijgt de eisen op een aantal punten. Er wordt fors meer zitplaatscapaciteit geboden, met name door de inzet van 18 nieuwe ‘Flirtino’-treinstellen. Doordat deze treinen voorzien zijn van accu’s en op biodiesel rijden wordt bovendien een forse CO2-besparing gerealiseerd. De huidige treinen worden grondig gerenoveerd en ook voorzien van accupakketten. Ook biedt Arriva op een aantal punten meer ritten dan geëist werd: zo gaat de tweede sneltrein Leeuwarden – Groningen ook in het weekend rijden en rijdt Arriva overdag altijd twee keer per uur naar het nieuwe station Eemshaven, en niet alleen wanneer er een veerboot naar Borkum vaart.

inno-V heeft de provincies Groningen en Fryslân ondersteund in alle fasen van deze aanbesteding, was verantwoordelijk voor het schrijven van alle aanbestedingsdocumenten (Programma van Eisen, Bestek, Nota’s van Inlichtingen) en begeleidde de beoordeling en gunning van de concessie.

“De aanbesteding heeft een goed resultaat opgeleverd voor de provincies Groningen en Fryslân, maar vooral ook voor de reiziger. Het is mooi dat dit project, met onze ondersteuning, heeft geleid tot goede value for money: meer treinen, meer comfort, meer duurzaamheid, binnen het beschikbare budget van de provincies “ – Wilko Mol (directeur en projectleider)

Terug naar overzicht