Denken, Doen en Laten

DVM voor fietsers!

Tijdens een fietstocht kwam inno-V-consultant Henk Nanninga een ‘oude bekende’ tegen: Het Dynamische Routeinformatiepaneel (DRIP) voor Fietsers bij het Mosplein in Amsterdam Noord. Henk en een collega hadden hem in 2007 bedacht, in de tijd vóór Google Maps, apps en api’s.

De DRIP is inmiddels qua vormgeving vernieuwd, maar hij voorziet kennelijk in een behoefte want hij staat er nog steeds!

Een alinea uit het clubblad van TC De Bataaf -jaargang 32 nr. 6 december 2007 (bron: Fietsen123):

Fietsroute informatie panelen

Het project dat wel succes heeft, is het plaatsen van dynamische route informatiepanelen (DRIPS) bij de fietsponten in Amsterdam-Noord. Fietsers uit Amsterdam-Noord, die gebruik maken van de pont naar het centrum, kunnen kiezen uit twee verbindingen. Een verkeerde keuze tussen de twee ponten kan vooral in de daluren en ’s avonds voor een lange wachttijd zorgen. Henk Nanninga van Inno–V: “Als vooraf bekend is welke pont het eerste vertrekt, kan onnodig wachten voorkomen worden. Deze informatie is momenteel niet voorhanden en men fietst op goed geluk naar de dichtstbijzijnde vertrekplaats van de pont. Met dynamische routeadviespanelen kunnen fietsers informatie over beide ponten krijgen voor zij een keuze moeten maken”. Op deze zogeheten DRIPS staat namelijk aangegeven of fietsers eerder op het Centraal Station zijn met de pont vanaf het IJ-plein of juist vanaf het Buikslotermeerplein.

Het artikel geeft aan waar we 15 jaar geleden qua techniek stonden. De indertijd door inno-V voorgestelde wachttijdvoorspellers en groenlichtvooraankondiging voor fietsers zijn intussen her en der gerealiseerd en het volgen en het detecteren van fietsers -voor monitoringsdoeleinden en voor het aanbieden van groene golven- is met de smartphones van tegenwoordig -of je het wil of niet- een fluitje van een cent. En ook nu worden -net als toen- discussies over de privacy intensief gevoerd.

 

Terug naar overzicht