Denken, Doen en Laten

Elektrische bussen Schiphol officieel in gebruik

Op 25 november heeft de President van Schiphol Airport, Jos Nijhuis, de 35 elektrische airside bussen officieel in gebruik genomen. Sinds deze zomer gebruikt Amsterdam Airport Schiphol deze elektrische bussen om passagiers van het vliegtuig naar de gate te brengen. Elke bus heeft zijn eigen oplaadfaciliteit gekregen op het geheel vernieuwd tenderplein op airside. Hiermee heeft Schiphol de grootste vloot en het grootste laadstation voor elektrische bussen in Europa. De leverancier van de bussen, BYD, is geselecteerd na een openbare aanbestedingsprocedure. Jos Nijhuis is tevreden over de uitkomst van het tendering- en leveringsproces:

“We hebben gezamenlijk een fantastisch product neergezet, en we hebben een stap vooruit gedaan op het gebied van innovatie en duurzaamheid. We zijn er trots op, en zijn hiermee een voorbeeld voor andere luchthavens in Europa en daarbuiten” – Jos Nijhuis, President Schiphol Airport

inno-V heeft Schiphol begeleid bij de openbare aanbesteding (opstellen programma van eisen en selectieleidraad, begeleiding bij selectie, beoordeling en gunning) en bij de bouw- en afnamefase van de bussen en infrastructuur.

“Fantastisch dat na de provincie Fryslân nu ook Schiphol de keuze maakt voor elektrisch busvervoer. Schiphol zet hiermee een belangrijke stap in de verduurzaming van de mobiliteit op de luchthaven en de toepassing van duurzame aandrijftechnieken. Ik ben er trots op dat wij als inno-V Schiphol de afgelopen 3 jaar hebben mogen begeleiden bij dit grote en belangrijke project” – Wilko Mol, directeur inno-V

Recentelijk voerde inno-V een haalbaarheidsstudie uit naar elektrische bussen in opdracht van een andere Europese luchthaven. In deze haalbaarheidsstudie wordt een financiële en emissie-vergelijking gedaan voor dieselbussen, CNG-bussen en elektrische bussen, specifiek toegesneden op de inzetkarakteristieken van die betreffende luchthaven. Besluitvorming hieromtrent volgt op korte termijn.

Terug naar overzicht