Denken, Doen en Laten

inno-V wint benchmarkstudie De Lijn

Volgens de transitieovereenkomst 2017-2020 en het Vlaamse decreet betreffende de basisbereikbaarheid is De Lijn de interne exploitant van het kernnet en het aanvullend openbaar vervoer netwerk in Vlaanderen tot 2020. Voor verlenging van deze status dient De Lijn, conform artikel 34 van het decreet, na 2020 te voldoen aan een benchmark waarvan de regels door de Vlaamse Regering worden vastgesteld.

inno-V heeft met succes een voorstel ingediend voor het uitvoeren van de benchmarkstudie, die vanaf eind juni in opdracht van de Vlaamse overheid zal worden uitgevoerd. inno-V is daarbij hoofdaannemer van een combinatie van vijf in openbaar vervoer gespecialiseerde adviesbureaus verspreid over Europa.

In de studie zal De Lijn worden vergeleken met gebieden en vervoerbedrijven die met Vlaanderen en De Lijn vergelijkbaar zijn op zaken als bevolkingsdichtheid, ruimtelijke spreiding en aard van het aanbod. Er zullen vier efficiëntieconcepten vergeleken worden (productieve efficiëntie, kostenefficiëntie, allocatieve efficiëntie en dynamische efficiëntie) door middel van een tiental benchmarkindicatoren berekend op het gebied van productiviteit, gemiddelde kosten, kostendekking, kwaliteit, enz.

De resultaat van studie kan in het najaar 2020 worden verwacht, waarna het het besluitvormingsproces van de Vlaamse regering verder zal voeden.

Terug naar overzicht