Denken, Doen en Laten

Integratie van fiets en trein in Italië

De Universiteit van Milaan Politecnico organiseerde samen met spoorbedrijf FerrovieNord een bijeenkomst over de combinatie fiets en trein als aantrekkelijke vervoerwijze en duurzaam alternatief voor de auto. Via presentaties en discussie werden actuele plannen en initiatieven besproken, inclusief de (on)mogelijkheden voor het financieren en implementeren hiervan. Aanleiding was het Europese BiTiBi-project (Bike Train Bike) waarin inno-V partner is en Nederlandse ervaring toepast in 8 pilotprojecten.

Eduard Röntgen (adviseur, inno-V) is gevraagd, als inleiding op de middag, de Nederlandse aanpak te schetsen die dient als inspirerende ‘best practice’. Ook heeft hij zijn observaties gedeeld over enkele projecten op dit vlak in en rond Milaan.

Aanwezig waren onder andere de wethouder van verkeer en duurzaamheid van de stad Milaan, de directeur van spoorbedrijf FerrovieNord, ambtenaren van de regio Lombardije en de gemeente Milaan, nationale fietsorganisaties en diverse professionals en universitaire onderzoekers die zich bezighouden met dit onderwerp.

fiets-en-trein-in-italie3

Eduard Röntgen:

 “De regio Lombardije, de stad Milaan en het spoorbedrijf FerrovieNord zijn bezig met een aantal interessante projecten die het fietsgebruik van en naar stations moeten stimuleren. Het fietsgebruik is in Italië nog relatief laag. Je merkt dat steeds meer partijen in de regio Milaan, mede onder druk van congestie en vervuiling door autoverkeer, de voordelen inzien van een grotere rol voor de fiets. Het toenemend aantal fietspaden, de bouw van tientallen fietsenstallingen op stations en het populaire BikeMi deelfietssysteem zijn daar voorbeelden van.”

Terug naar overzicht