Denken, Doen en Laten

Klanttevredenheid OV met 7,5 nog nooit zo hoog

“Niet eerder zijn er zo weinig lage rapportcijfers”, meldt CROW-KpVV.

Met een 8,4 scoorden de busdiensten op Schiermonnikoog het hoogst van Nederland. De introductie van elektrische zero emissie bussen op dit eiland, een project dat door inno-V is begeleid, heeft blijkbaar zijn vruchten afgeworpen. De tweede plaats was voor de busdiensten op Vlieland, Terschelling en Ameland (8,2). De stadsdienst van Apeldoorn neemt met een 8,0 de derde plaats in de top-3 van de OV-Klantenbarometer 2014.

Het gemiddelde rapportcijfer voor regionaal openbaar vervoer is een 7,5. Dat is 0,1 hoger dan een jaar eerder. De 17 onderzochte (bundels van) regionale spoorlijnen daalden van gemiddeld een 7,4 in 2013 naar een 7,3 in 2014. De Valleilijn (Amersfoort–Ede-Wageningen) blijft met een 7,7 de beste treindienst. Het laagst scoorde de Maaslijn (Nijmegen–Roermond). De grote reizigersgroei en daarmee gepaard gaande capaciteitsproblemen op deze lijn zijn daar debet aan. Op korte termijn worden hier verbeteringen verwacht, onder meer ten gevolge van de capaciteitsanalyse die inno-V uitgevoerd heeft en het doorstromingsonderzoek op station Nijmegen Heyendaal. Opvallend is dat vier van de vijf laagste scorende concessies regionale treindiensten zijn. Het beste streekvervoer vinden we dit jaar in de Zaanstreek (7,8). Met een 7,7 voor buurconcessie Waterland (van EBS) is de provincie Noord-Holland de OV-autoriteit met het hoogste gemiddelde cijfer: een 7,7.

In 2014 is voor het eerst de beleving van het openbaar vervoer gemeten. Reizigers vinden het ov weinig sfeervol (5,7) en redelijk comfortabel (6,8). Hoe jonger de reizigers zijn, hoe lager hun cijfers voor beleving. Het busvervoer op de Waddeneilanden en OV over water is het meest gezellig, sfeervol, comfortabel en efficiënt. De Amsterdamse metro werd als het meest ongezellig ervaren, de trein Nijmegen–Roermond door de drukte het minst comfortabel.

De OV-Klantenbarometer

inno-V en I&O Research voeren in opdracht van CROW-KpVV jaarlijks het onderzoek OV-Klantenbarometer uit, dat eind 2014 voor de 14e keer is gehouden. Het is een grootschalig landelijk onderzoek naar de mening van reizigers over het stads- en streekvervoer. In het laatstgehouden onderzoek gaven ruim 90.000 reizigers in 73 onderzoeksgebieden rapportcijfers aan verschillende aspecten die met hun reis te maken hebben. Enquêteurs van I&O hebben in het najaar tijdens bijna 6.500 ritten vragenlijsten uitgedeeld en ingenomen. inno-V was verantwoordelijk voor de toedeling van alle lijnen en treinseries aan de 73 onderzoeksgebieden, het aanleveren van het rittenbestand, het controleren van de eindrapportages en het leveren van bijdragen aan het hoofdrapport. Volgens de tevreden opdrachtgever Gerard van Kesteren van CROW-KpVV was het onderzoek opnieuw vrijwel vlekkeloos verlopen.

Meer informatie is te vinden op de site van CROW.

Terug naar overzicht