Denken, Doen en Laten

Modelbestek van de toekomst gepubliceerd

Op weg naar meer flexibiliteit en innovatie in de contractvormen in het openbaar vervoer was de doelstelling van de publicatie die inno-V voor het Kennisplatform Verkeer en Vervoer heeft geschreven; het ‘Modelbestek van de Toekomst’.

Vervoerders en overheden ervaren in toenemende mate problemen in de contractering, vooral bij aanbesteding van concessies. De huidige bestekken en contracten worden als te weinig flexibel ervaren en prikkelen onvoldoende tot innovatie in aanloop naar en lopende de concessie. De juridificering in de contractvorming heeft aan beide kanten geleid tot risicomijdend gedrag. De vervoerders en overheden willen dit doorbreken. Vereenvoudiging, flexibiliteit en innovatie in de contactvorming is nodig om met het openbaar vervoer stappen vooruit te zetten.

KpVV neemt deel in het samenwerkingsinitiatief van de ov-branche: ‘Samen op reis: Op Stap naar een beter OV’ en heeft op zich genomen en daarbij inno-V gevraagd om een modelbestek te ontwikkelen voor aanbesteding van concessies waarin innovatie wordt gestimuleerd en flexibiliteit wordt ingebouwd om op nieuwe ontwikkelingen in te spelen en meer efficiëntie te bereiken.

In dit modelbestek, dat de vorm heeft gekregen van een geannoteerde inhoudsopgave, staan de belangrijkste aangrijpingspunten om bovengenoemde doelen te bereiken.

Terug naar overzicht