Denken, Doen en Laten

Onderzoek openbaar vervoer potentie N201

Om te voorkomen dat het verkeer op de N201 (Hilversum – Uithoorn – Hoofddorp – Zandvoort) verder vastloopt, ontwikkelt de provincie Utrecht een visie voor de toekomst van het Utrechtse deel van de weg en het gebied er omheen. In dat kader zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd die de basis gaan vormen voor een integrale visie en een maatregelenpakket. Inno-V heeft onderzoek gedaan naar de potentie voor openbaar vervoer rond het Utrechtse deel van de N201 (tussen Vreeland en Uithoorn/Amstelhoek).

In ons onderzoek zijn we ingegaan op de kansen en de mogelijkheden voor het openbaar vervoer (OV) op en rondom de N201. Daarbij zijn de volgende vragen gesteld:

  • Kan het OV een serieus alternatief zijn voor de auto?
  • Wat zijn de reisrelaties in het gebied per OV, auto en fiets?
  • Kan het OV de kwaliteit van het autonetwerk benaderen?
  • ls het bijbehorende OV-aanbod ook kostenefficiënt uit te voeren?
  • Wat is de concurrentiekracht van een kostenefficiënt OV?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden hebben wij allereerst de huidige situatie en autonome ontwikkelingen in beeld gebracht. Vervolgens hebben we twee duidelijk te onderscheiden, ambitieuze en tegelijk realistische toekomstvarianten opgesteld voor een verbeterd OV-aanbod, en de effecten van beide varianten berekend.

De belangrijkste conclusies die uit dit onderzoek zijn gebleken:

  • Gericht investeren in infrastructuur voor openbaar vervoer kan tot 14% à 24% extra OV-reizigers leiden bij gelijkblijvende exploitatiekosten voor het regionale OV.
  • Het openen van een treinstation bij Loenersloot lijkt effectiever dan het doortrekken van de Amsteltram naar Mijdrecht. Station Loenersloot kan, als regionaal overstappunt, minstens evenveel treinreizigers trekken als bijvoorbeeld Bunnik, Veenendaal Centrum en Soest Zuid.
  • Een busbaan via de oude spoorlijn langs Wilnis en Vinkeveen zorgt voor een snellere busroute – wel met langere (fiets-)afstanden naar de bushalte.
  • Door kwaliteit en doorstroming van het openbaar vervoer te verbeteren, en te voorzien in goed bereikbare P+R-locaties, kunnen verkeerspieken worden afgevlakt en kan de doorstroming rond verkeersknelpunten verbeteren.
  • Als geïnvesteerd wordt in doorstroming van het autoverkeer wordt het openbaar vervoer minder concurrerend en is de groei van het aantal reizigers lager.

Naast het onderzoek van inno-V naar de potentie van openbaar vervoer is onderzoek gedaan naar (auto)verkeersstromen, fietsverkeer en smart mobility.

Klik hier voor alle resultaten van deze onderzoeken, inclusief toelichting en samenvatting.

Terug naar overzicht