Denken, Doen en Laten

Ontwerp PvE Zuidoost Brabant gepubliceerd

Op 17 maart 2015 heeft de Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant het Ontwerp Programma van Eisen voor de regio Zuidoost Brabant vastgesteld en vervolgens gepubliceerd. Deze concessie omvat het gebied van het voormalig  Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE). inno-V ondersteunt de provincie Noord-Brabant procesmatig, inhoudelijk en aanbestedingstechnisch, en was penvoerder van dit Ontwerp Programma van Eisen.

Met de aanbesteding wil de provincie het beste OV voor de reiziger realiseren, nu en in de toekomst. Daarom zoekt de provincie een vervoerder die innovatie inzet om een zo goed mogelijk OV-aanbod te realiseren en meer reizigers te trekken. Dat kan bijvoorbeeld met een goed doordacht lijnennet, laagdrempelige reisinformatie en klantvriendelijke service. Ook worden vervoerders gevraagd invulling te geven aan de ambitie om uiterlijk in 2025 volledig naar zero emissie over te schakelen.

Daarom worden vervoerders in de aanbesteding uitgedaagd om met goede plannen te komen in vier ‘Quality Contests’ op het gebied van marktpositionering, vervoeraanbod, klantinterface en materieel en zero emissie. Hoe beter een vervoerder invulling geeft aan deze Quality Contests, hoe hoger hij scoort bij de gunningscriteria.

De basis voor het OV-netwerk is een goed doordacht Kernnetwerk, dat inno-V heeft opgesteld in nauw overleg met de opdrachtgever en met de 21 gemeenten in de regio. De ruggengraat van dit netwerk wordt gevormd door Volans en VolansPlus, de concepten voor het hoogwaardig openbaar vervoer in de regio. Stadsbussen, streekbussen en buurtbussen maken het netwerk compleet. De vervoerder wordt bovendien gevraagd een klantvriendelijke en efficiënte maatwerkoplossing te ontwikkelen voor de stadslijnen in Helmond, die relatief weinig reizigers kennen.

Gemeenten, reizigersorganisaties en anderen kunnen nu reageren op het Ontwerp Programma van Eisen. Daarna ondersteunt inno-V – mede naar aanleiding van de inspraakreacties – de provincie bij het opstellen van het definitief Programma van Eisen en het Bestek. Het Ontwerp Programma van Eisen is te vinden op de website van de provincie Noord-Brabant.

Terug naar overzicht