Denken, Doen en Laten

OV-klantenbarometer: reiziger even tevreden

OV-reizigers zijn in 2013 even tevreden over hun bus, tram, metro, regionale trein en boot als in 2012: zij waarderen de kwaliteit van hun ritten met een 7,4. In totaal geeft 81,3 procent van de respondenten een 7,0 of hoger. Dit blijkt uit de OV-Klantenbarometer 2013 van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV), dat tegenwoordig onder het CROW valt.

Reizigers geven aanzienlijk hogere cijfers op vijf treindiensten waar na aanbesteding een andere vervoerder rijdt. Zo ziet de treindienst Zwolle–Emmen de waardering flink stijgen: van een 6,3 naar een 7,7. Daarmee springt de lijn van plaats 75 naar 9 in de ranking. Ook de vernieuwde diensten Zutphen–Winterswijk, Arnhem–Winterswijk, Arnhem–Tiel en Apeldoorn–Zutphen worden veel beter gewaardeerd. De best gewaardeerde treindienst blijft overigens Zwolle–Kampen met een 7,8 (was 7,7). Lees ook over het onderzoek in 2012.

Het onderzoek OV-Klantenbarometer wordt jaarlijks gehouden onder reizigers in bus, tram, metro, regionale trein en boot. Ongeveer 90.000 reizigers op 6.493 ov-ritten vullen in het voertuig een schriftelijke enquête in en geven rapportcijfers aan verschillende aspecten van hun rit: algemene waardering, zitplaats, netheid, informatie, tarief, frequentie en sociale veiligheid. Het onderzoek is uitgevoerd door een onderzoekscombinatie van I&O Research, P2 en inno-V in opdracht van het KpVV. De belangrijkste onderzoeksresultaten staan in de rapportage Landelijke Cijfers, te vinden op www.crow.nl via de KpVV kennisbank Verkeer & Vervoer. Daar zijn ook de 35 deelrapportages te downloaden. Ook kunt u nog via de webtool de resultaten bekijken en vergelijken per gebied.

inno-V was verantwoordelijk voor de toedeling van alle lijnen en treinseries aan de 77 onderzoeksgebieden, het aanleveren van het rittenbestand, het adviseren van I&O m.b.t. een efficiënte planning van enquêteurs, de steekproeftrekking, het checken van de eindrapportages en het leveren van bijdragen aan het hoofdrapport. Volgens opdrachtgever Gerard van Kesteren van KpVV was het onderzoek in de afgelopen 13 jaar nog nooit zo goed verlopen als het afgelopen najaar.

 

Terug naar overzicht