Denken, Doen en Laten

Thredbo16: Op naar bruto-contracten?

Tussen 25 en 30 augustus is in Singapore de “16th International conference on competition and ownership in land passenger transport” gehouden. 170 deelnemers uit 30 landen hebben wederom meegedaan aan de krachtige workshop-formule van deze wetenschappelijke conferentie. De deelnemers uit wetenschap en praktijk discussiëren er over thema’s die met de organisatie van het openbaar vervoer te maken hebben, met name thema’s als governance en marktwerking.

Bij deze conferentie was Didier van de Velde (directeur inno-V) gespreksleider van de “plenary roundtable of operators and regulators” en chairman van het meerdaagse “Workshop 2 – Practical Considerations in Implementing Different Institutional Regimes“. Een van de opvallendste bevindingen van dit jaar, is de vrijwel unanieme verwachting en wens van de internationale groep deelnemers aan deze workshop (en ook in de workshop “Models of Mainstream Public Transport Provision”) dat overheden in de nabije toekomst een grotere rol moeten gaan spelen in het bepalen van gecontracteerde vervoerdiensten, en dat zogenaamde bruto-contracten (kosten-contracten) verkozen gaan worden boven netto-contracten (opbrengsten-contracten). Interessant genoeg staat dit haaks op veel praktijkvoorbeelden in Nederland.

De volgende conferentie wordt over twee jaar in Kobe (Japan) gehouden. Didier is lid van de International Scientific Committee van de Thredbo-conferences.

Terug naar overzicht