Denken, Doen en Laten

Visie Spoor 2040 goedgekeurd door de Belgische federale regering

Op 6 mei 2022 heeft de Belgische federale overheid de “Visie Spoor 2040” van Minister Georges Gilkinet goedgekeurd. inno-V heeft meegewerkt aan de totstandkoming van deze visie van de belgische federale minister van mobiliteit.

De Visie is bedoeld als kader voor het spoorwegbeleid van de komende twintig jaar. Er worden hefbomen geïdentificeerd die het spoor in staat zullen stellen zijn rol te spelen als ruggengraat in een duurzamer mobiliteitssysteem dat strookt met de internationale, federale en gewestelijke doelstellingen inzake daling van de CO2-uitstoot, betere mobiliteit, minder files, minder verkeersongevallen en ondersteuning van de economie.

En paar kernpunten zijn een versterking van het aanbod waarbij op termijn wordt gestreefd naar een basisaanbod met vaste tijden van 4 treinen/uur in de buurt van de grote steden en op de drukste trajecten, en 2 treinen/uur op de rest van het net en snelle verbindingen tussen grote steden; de invoering van een verbeterde knooppuntendienstregeling met een meer systematische bediening die in de richting gaat van een intensiever gebruik van het spoorwegnet zoals in landen als Zwitserland, Oostenrijk of Nederland, die hier als inspiratie dienen.

De visie is hier te raadplagen. Belangenorganisaties reageren alvast positief: “Een spoorvisie naar Zwitsers model” (bericht VRT).

Terug naar overzicht