Denken, Doen en Laten

Wilko Mol bij Mobility FFWD: “Flexibele benadering nodig in OV”

Wilko Mol (directeur inno-V) nam op het congres Mobility FFWD samen met onder meer Patrick van der Broeck (gedeputeerde Limburg), Christophe van der Maat (gedeputeerde Noord-Brabant) en Marieke Kassenberg (strateeg provincie Gelderland) deel aan het paneldebat over innovatie in OV-concessies en het paneldebat over duurzaam openbaar vervoer. Wilko lichtte toe dat mobiliteit en de positie van openbaar vervoer volop in beweging is. De kunst is om goed in te spelen op de veranderingen in behoeften van reizigers. Veranderende reispatronen en veranderende wensen vragen om een frisse en flexibele benadering.

De laatste jaren ontstaan er nieuwe vervoersvormen (deelauto, deelfiets, Uber, zelfrijdende auto’s) tussen individueel en collectief vervoer. De uitdaging is daarop in te spelen, door de flexibiliteit in concessies te benutten, of juist door ook ruimte buiten concessies om te geven. Wiko Mol: “Openbaar vervoer-concessies die de laatste jaren zijn gegund bevatten vaak al veel meer flexibiliteit en ontwikkelruimte dan men denkt. De kunst is om deze ruimte optimaal te benutten. Dat moeten alle partijen samen doen.”

De samenwerking en afstemming binnen de mobiliteitssector kan en moet beter. Mensen kiezen voor het vervoermiddel dat het meest passend en efficiënt is op dat moment. Daarom is het belangrijk dat er een breed palet aan mogelijkheden is waaruit mensen kunnen kiezen om zo hun eigen optimale reis te kunnen bepalen. Geen eenzijdige focus op één type mobiliteit maar multimodaal en optimaal verbonden door actuele informatie. Slimme mobiliteitsdiensten als welkome aanvulling op de huidige verkokering van openbaar en individueel vervoer. Zodat er voor iedere vervoervraag passend aanbod ontstaat: snel, frequent en aantrekkelijk collectief vervoer op de verbindingen met meer vraag, en slimme maatwerkoplossingen op verbindingen met minder vraag. Hij riep op om de exclusiviteit op het bieden van vervoersdiensten binnen concessies in te perken.

Wilko Mol: “Belangrijker dan een eventuele verruiming van de wet is verruiming in het denken en handelen. Bedenk wat je wilt bereiken en onderneem actie. De wet is niet de rem op innovatie. Zorg dat je kijkt over de grenzen van je eigen winkeltje heen. Zet daarbij ook nu al serieuze stappen naar zero emissie vervoer, anders veegt de schone auto het openbaar vervoer van de kaart.”

Lees ook het verslag van OV-pro van deze paneldiscussies.

Terug naar overzicht