Denken, Doen en Laten

Autonoom openbaar vervoer in Almere Pampus

inno-V heeft voor de gemeente Almere het Interreg North Sea project Planning for Autonomous vehicles begeleid. Een onderzoek naar de mogelijkheden en implicaties van zelfrijdend vervoer in een succesvol openbaar vervoersysteem tegen de achtergrond van een sterk groeiende en duurzame stad.

De introductie van autonoom openbaar vervoer binnen het succesvolle BRT-systeem van Almere is gesimuleerd door het uitvoeren van een virtuele pilot. Tijdens dit project zijn drie toekomstscenario’s uitgewerkt voor het mobiliteitssysteem van de toekomstige wijk Pampus. Op basis van analyse met een vervoermodel zijn OV-netwerken ontworpen binnen de toekomstscenario’s. Ook zijn ruim 800 inwoners via een enquête bevraagd naar hun houding ten opzichte van autonoom vervoer. Een groot aantal stakeholders heeft deelgenomen aan workshops om de scenario’s verder uit te werken, onder wie stedelijke planners die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de wijk Pampus. Dit alles heeft geresulteerd in 2D en 3D-animaties gemaakt door Public Cinema. Deze aanpak bleek een effectieve manier om discussie op gang te brengen over autonoom vervoer en de betekenis ervan voor stedelijke ontwikkeling.

Meer informatie over het project en de resultaten ervan zijn te vinden op de projectpagina van de gemeente Almere en de Interreg-projectpagina.

Autonoom vervoer

De visie en werkwijze van inno-V met betrekking tot autonoom vervoer wordt gekenmerkt door een nuchtere blik op het gehele mobiliteitssysteem en de veranderingen in mobiliteitsdiensten. Wij willen verder gaan dan het tot stand brengen van pilot-projecten die puur op de technische ontwikkeling van autonoom vervoer gericht zijn, en stellen de mogelijke bijdrage van autonoom vervoer aan het realiseren van oplossingen voor mobiliteitsproblemen centraal in onze aanpak.

Terug naar overzicht