Denken, Doen en Laten

Hoeveel ruimte krijgt de langeafstandsbus?

Op 11 februari 2015 hield KpVV (CROW) een OV-Netwerkdag. Samen met Gerard van Kesteren (KpVV-CROW) hield Didier van de Velde (directeur inno-V) een sessie over de opkomst van de langeafstandsbus in Europa en de lessen hiervan voor Nederland.

In 2014 is het aanbod aan langeafstandbussen in ons land fors uitgebreid. Dat komt door de liberalisering van de Fernbus in Duitsland begin 2013. Er zijn daar inmiddels meer dan 50 bedrijven die samen meer dan 300 lijnen aanbieden die in 2014 19,6 mln. reizigers vervoerden. Met soms uitlopers naar Nederland. Er zijn nog exclusief Eurolines al 18 minimaal dagelijkse lijnen naar het oosten en naar het zuiden. In ons land is het verboden deze lijnen voor binnenlandse verplaatsingen te gebruiken.

Moet ons land mee in de liberalisering, die het mogelijk moet maken om ook in eigen land te kunnen in- en uitstappen? Vrijwel alle deelnemers van de sessies vonden van wel. Al waren er ook enkele ‘ja, maars’: concurrentie met trein, alleenrecht concessie, veiligheid, maatschappelijke meerwaarde, NL = postzegelland, Duitsland kent geen SOV-kaart. Toch was de mening: laat het aan de markt over. Wel zal de Wp2000 enigszins aangepast moeten worden om deze lijnen ook voor binnenlandse verplaatsingen te mogen gebruiken.

Bekijk de presentatie, het verslag van de sessie en de volledige terugblik op de OV-Netwerkdag 2015.

Terug naar overzicht